Queer palma za Skoonheid

Štampaj
26. 05. 2011. | queer.hr
Tagovi: Francuska Južna Afrika film festival video Queer.hr 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Skoonheid

„Skoonheid“, ili internacionalnog naslova „Beauty“, južnoafričko-francuska je koprodukcija i delo je mladog 27-godišnjeg reditelja Olivera Hernasusa ujedno i dobitnika ovogodišnje Queer palme, nagrade posebnog programa u sklopu festivala u Cannesu na kojem se prikazuju filmovi queer tematike. Radi se o prvoj formalnoj saradnji na jednom filmu ove dve zemlje i tek drugom filmu reditelja. Priča je to o Francoisu, dobrostojećem starijem muškarcu koji razvija destruktivnu opsesiju prema sinu svog starog prijatelja pokušavajući na sve načine sakriti svoje latentne seksualne želje.

Specifičan naziv filma rezultat je želje reditelja i snimatelja da film izgleda što skuplje kako bi se ojačala fasada glavnog lika, opsednutog lepotom svog nećaka kojeg prati od prašnjavog Bloemfonteina do Capetowna u kojem mladić studira pravo. Kako tumače kritičari koji su ga pogledali, film je zanimljiva studija opsesije muškarca prema muškarcu, autohomofobnog muškarca i rasiste kome je samo jedna stvar na umu – no, kritikuju pomalo predvidiv scenario i nedovoljno seciranje unutrašnjih stanja glavnih protagoniste.

Glasaj: 12345 5
Komentari (2)
 • GayEcho | ponedeljak, 30. maj 2011. 18:34
  Broj preporuka: 0
  Film je skoro nemoguće trenutno nabaviti. Postoji velika mogućnost da će film biti prikazan u decembru u Beogradu na Merlinka festivalu.
 • Vlada | ponedeljak, 30. maj 2011. 16:46
  Broj preporuka: 1
  Gde je moguće pogledati navedeni film?

  AKo elite, možete na mail da mi pošaljete link. Hvala!
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet