• Home
  • >
  • Trans
  • >
  • Argentina donela liberalan zakon o rodnom identitetu

Argentina donela liberalan zakon o rodnom identitetu

Štampaj
11. 05. 2012. | 24sata
Tagovi: Argentina trans zakon politički 24sata 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Argentina

Građani Argentine koji žele operaciju promene pola ili hormonsku terapiju moći će to da ostvare u okviru sistema javne zdravstvene zaštite zahvaljujući upravo usvojenom zakonu o rodnom identitetu.

Ovaj zakon daje ljudima pravo da sami navedu svoj pol u registru građana ako njihove fizičke karakteristike ne odgovaraju onome kako se oni osećaju, prenosi AP.

Senatori su usvojili zakon o rodnim pravima sa 55 glasova "za", nijednim protiv, i jednim uzdržanim, a nekoliko njih se proglasilo odsutnima sa sednice.

Predsednica Kristina Kiršner je najavila podršku zakonu i očekuje se da će ga uskoro potpisati. Ona je često govorila da je ponosna što je Argentina postala prva latinoamerička zemlja koja je legalizovala gej brakove pre dve godine.

Punoletni građani će sada moći zvanično da promene svoj pol, izgled i ime bez odobrenja doktora ili sudije - i bez prethodno sprovedenih fizičkih promena.

- Druge latinoameričke zemlje su usvojile zakone o rodnim pravima, ali argentinski zakon prednjači po olakšicama koje garantuje - rekli su predstavnici homoseksualne zajednice Argentine.

Neki senatori tokom debate istakli da je reč o ljudskim pravima: o pravu na sreću.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet