• Home
  • >
  • Trans
  • >
  • Osam osoba do kraja godine menja pol o trošku države

Osam osoba do kraja godine menja pol o trošku države

Štampaj
09. 05. 2012. | Telegraf.rs
Tagovi: Srbija trans promena pola Telegraf.rs 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

operacija

U dogovoru sa RFZO formirana je komisija za lečenje transseksualnih osoba koja će odrediti kriterijume na osnovu kojih će se utvrditi koji su pacijenti spremni da budu odmah operisani

Operaciju promene pola u Srbiji trenutno čeka dvadesetak ljudi, ali će samo osmoro moći ove godine da uradi ovu intervenciju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. A, u dogovoru sa RFZO formirana je komisija za lečenje transseksualnih osoba koja će odrediti kriterijume na osnovu kojih će se utvrditi koji su pacijenti spremni da budu odmah operisani.

Kako “24 sata” nezvanično saznaje, prve intervencije promene pola iz medicinskih razloga biće urađene u slučaju tri muškarca i četiri žene. Jedna osoba nije dozvolila da se podaci o njenom polu objavljuju.

Beogradski tim za transseksualnu hirurgiju predvođen profesorom dr Dušanom Stanojevićem pre nekoliko meseci uradio je prvu operaciju promene pola o trošku države. Radi se o muškom pacijentu koji je postao žena. Ovu intervenciju uživo su pratila i dva lekara iz inostranstva koji su u Srbiju doputovali da bi savladali tehnike koje primenjuju naši lekari.

Promena pola iz medicinskih razloga od ove godine deo je prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a na takvu operaciju u Srbiji čeka oko 200 osoba.

Estetika i rekonstrukcija

Operacija promene pola pri kojoj se iz muškog pola prelazi u ženski danas se obavlja veoma uspešno, znatno efikasnije od suprotne promene pola, a operacija traje tri do pet sati, u zavisnosti od količine kože koju je potrebno presaditi. Ova operacija smatra se istovremeno estetskom i rekonstruktivnom. Najbezbedniji i najčešći vid operacije je onaj kod koga se za formiranje spoljnih elementa i vagine koristi koža samog penisa.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet