OBREZIVANJE

Štampaj
23. 01. 2007. | Predrag M. Azdejković

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

OBREZIVANJE 

Bez obzira imate li jednu ili sedamdeset i jednu godinu obrezivanje se smatra izuzetno sigurnom operacijom, iako svaki takav zahvat nosi rizik od infekcije ili krvarenja. Ne zanemarite i mogući štetni učinak anestezije. Najvažniji je odabir iskusnog i savesnog lekara koji poseduje dovoljno znanja i sredstava za kvalitetno obavljanje ovog zahvata. Nestručan zahvat može ošteti vaše spolovilo, posebno ako se skine previše kože.

Za početak recimo da prema medicinskim izvorima fimozom smatramo svako stanje u kojem se kožica (prepucij) ne može lako prevući preko glavića (glansa) penisa. Ovo stanje može prouzrokovati mnoge probleme, od estetskih, funkcionalnih pa sve do higijenskih. Kod izražene fimoze erekcije su bolne jer se koža ne može rastegnuti preko nadignutog organa, a ispod nje se skupljaju nečistoće koje su poznatije kao smegma, čije je čišćenje otežano. Naravno, današnja medicina efikasno otklanja ovaj problem obrezivanjem, rutinskom operacijom koja nosi gotovo nikakav rizik, a poboljšanje seksualnog života je više nego primetno.

Obrezivanje ili cirkumcizija je mali hirurški zahvat kojim se odstranjuje prepucij. Novorođenčad, deca i mladi se širom sveta obrezuju iz religioznih, estetskih ili funkcionalno-higijenskih razloga. Neki veruju kako je obrezani penis otporniji prema seksualno prenosivim bolestima zbog olakšanog održavanja higijene.

Protivnici smatraju kako je to nepotreban hirurški zahvat, a u slučaju novorođenčadi kojima se u nekim zemljama rutinski skida kožica čak i okrutnim. Dodajmo da je 60% Amerikanaca obrezano.

Prilikom obrezivanja novorođenčadi najčešće se ne koristi anestezija iako se ne može pouzdano utvrditi oživčenost tkiva, samim tim i količina boli. Prepucij se jednostavno stisne i odreže višak kože nakon čega se tkivo oporavlja, a ranica zaraste.

Obrezivanje

Odrasli zahtevaju anestetik zbog fizičke boli ili čisto psihološke neugodnosti.

Ono o čemu trebate promisliti je da nakon obrezivanja nikada nećete više videti svoj prepucij. Žele li povratiti prirodni izgled svojeg penisa, neki muškarci primjenjuju posebne tehnike rastezanja kože kako bi naizgled povratili odstranjeni prepucij. Naravno, govorimo o muškarcima kojima je protiv njihove volje uklonjen prepucij, najčešće dok su bili mali.

Mnogi primećuju da nakon obrezivanja dolazi do manje osetljivosti glavića i produženog seksualnog odnosa, što po nekima predstavlja dodatnu prednost.

Ne treba zaboraviti da postoje razlike od obrezivanja do obrezivanja. Tako je kod nekih tipova penisa ostaje dovoljno kože da i nakon operacije izgledaju netaknuto.

Naučnici iz Australije objavili su kako je na unutrašnjoj strani prepucija mnoštvo HIV receptora, koji su skloni tom virusu i drugim infekcijama. Iz toga se da zaključiti da obrezivanjem broj receptora smanjen, a verojatno i mogućnost infekcije. U svemu tome ne treba zaboraviti da je kondom nezamenjiva zaštita.

Nakon operacije mogući su i manji otoci i bol na području zarezivanja što se jednostavno otklanja s ledenim oblozima i analgeticima (naravno, po preporuci lekara).

Zarastanje je u novorođenčadi kratko i traje oko sedam dana, dok kod odraslih potraje oko dve nedelje za vreme kojih treba izbegavati seksualne odnose i velike napore. Sledite brižno upute oko održavanja ranice i bez ustručavanja posetite lekara pri samoj sumnji da je nešto krenulo naopako (otekline, crvenilo ili gnojenje).

I za kraj dodajmo da je odabir na vama. Ako vam je penis normalno razvijen, a prepucij se bez problema prevlači preko glavića obrezivanje je stvar čisto estetsko-higijenskih preferencija . A ako patite od fimoze, ova će mala operacija uveliko ispraviti i poboljšati kvalitetu vašeg seksualnog života. Možda i više nego se nadate.

Više informacija:

Fimoza >>>

Obrezivanje Wikipedija >>>

Glasaj: 12345 4
Komentari (5)
 • Obrezivanje | sreda, 11. avgust 2010. 10:31
  Broj preporuka: 15
  Obrezivanje nije vezano za starost muškarca i može se izvesti i kad neko ima 18 godina.
  Lakše je kad se to uradi kod dece, jer se kasnije ne sećaju bola...
 • Bosna | utorak, 10. avgust 2010. 15:01
  Broj preporuka: 21
  Da li se moze obrezat npr. u 18stoj g. ?
 • zola | utorak, 20. oktobar 2009. 18:59
  Broj preporuka: 59
  dali se moze imati odnos sa curom ako tip nije obrezovan i nemoze nategnuti kozicu
 • Hektor | subota, 11. jul 2009. 00:36
  Broj preporuka: 20
  Kažu da obrezivanje potpomaže rast penisa, ali penis raste do 21. godine
 • Neko | petak, 10. jul 2009. 23:17
  Broj preporuka: 47
  Da li obrezivanje moze da utice na rast i razvoj penisa? Unapred hvala...
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet