FIMOZA

Štampaj
02. 02. 2006.

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Fimoza

Definicija
Fimoza je suženje ušća prepucijuma zbog čega se prepucij ne može prevući preko glavića penisa.

Šta je prepucijum?
Koža na glaviću penisa je velika i kod penisa koji nije u erekciji većim delom pokriva glavić penisa i naziva se prepucijum (preputium).

Nazivi
Latinski naziv: Phimosis
Engleski naziv: Phimosis
Ostali nazivi: stenoza prepucijuma (Stenosis preputii)

Normalno suženje prepucijuma nakon rođenja
Većina dečaka rađa se s tzv. fiziološkom fimozom, tj. ne može im se prevući prepucijum preko glavića penisa, ali to je normalno. U toku prve dve godine života fiziološko slepljenje prepucijuma s glavićem je zaštita od oštećenja glavića amonijakom iz mokraće. Zbog toga se ne sme raditi namerno prevlačenje prepucijuma preko glavića zbog mogućnosti oštećenja tkiva i daljih oštećenja zbog delovanja mokraće.
Prepucijum može biti uzak sve do puberteta i to se često ne smatra fimozom. Starenjem se prepucijum olabavljuje te se kod 98-99% osamnaestogodišnjaka nađe normalno prevlačenje prepucijuma preko glavića. Lečenje se stoga može odložiti do iza puberteta.

Učestalost fimoze
Prava fimoza javlja se kod 2% muškaraca.

Vrste fimoze
Fimoza može biti urođena ili stečena. Urođena se većinom spontano reši.
Stečena fimoza je suženje prepucijuma koje je posledica hronične upale. Upala koja se naziva Balanitis xerotica obliterans dovodi do suženja prepucijuma koje se prepoznaje kao beli prsten suženog tvrdog tkiva na vrhu prepucijuma.

Simptomi
- otežano mokrenje u tankom mlazu
- opasnost od zastoja mokraće u bešici jer se bešika (mokraćni mehur) ne može potpuno isprazniti
- česta infekcija prepucijuma i glavića
- ponekad bolan polni odnos

Lečenje
Postoje tri oblika lečenja: primena masti, postupno širenje prepucijuma i hirurški zahvat.

Lokalni lekovi
90-ih godina počela je upotreba steroidnih i nesteroidnih lokalnih lekova (masti) za lečenje fimoze. Izveštaji iz niza zemalja pokazuju uspešnost lokalnih steroida u popuštanju fimoze. Steroidne masti potstiču normalan rast i širenje prepucijuma. Prednosti ovoga načina jesu lečenja izostanak hirurškog zahvata, traume, hirurškog rizika i niska cena. Sačuvan je prepucijum i njegova zaštitna, erogena, senzitivna i seksualna funkcija. Uspešnost ovoga oblika lečenja iznosi 85-95%.

Širenje i rastezanje
Koža koja se rasteže odgovara na nadražaj umnožavanjem ćelija. Kad se pritisak obavlja tokom dužeg vremena koža prepucijuma olabavi i proširi se. Tretman nije traumatski i ne uništava tkivo. Može se obavljati i rastezanje rukom bez učešća doktora. Prednost ovakvoga lečenja jeste pošteda tkiva prepucijuma i nepromenjeno seksualno zadovoljstvo.
Muškarci s fimozom često primenjuju neuobičajene metode masturbacije, kao npr. povlačenje prepucijuma prema vrhu penisa umesto prema dnu, rolanje penisa između dlanova ili između dlana i stomaka, bedra, stimulacija bez upotrebe ruku, npr. trljanjem o krevet, ili stimulacija među nogama. U takvim je slučajevima potrebno promeniti naviku masturbacije i uporno insistirati na običnoj tehnici. Nakon tri nedelje se kod mnogih primećuje poboljšanje. Ovaj se postupak naziva Beaugé-tehnika, prema autoru.

Hirurški zahvat
Poštedna plastična operacija naziva se prepucioplastika. Poštedna je u odnosu na obrezivanje, odnosno cirkumciziju koja je bila tradicionalan oblik lečenja fimoze. Prednosti prepucioplastike jesu brži i bezbolniji oporavak, manje komplikacija, očuvanje prepucijuma i njegovih funkcija. Postoje različite tehnike kojima se izvodi prepucioplastika.
Tradicionalni tretman fimoze bio je radikalno obrezivanje, cirkumcizija. Obrezivanje uzrokuje najveće uništavanje funkcionalnog tkiva, najveću traumu, najsporiji oporavak, najveće oštećenje normalne funkcije i najveću promenu u doživljaju. To je i najskuplja metoda. Ipak je mnogi doktori još uvek promovišu kao metod izbora.
Glasaj: 12345 4,56
 • Lovic | petak, 27. april 2012. 21:00
  Broj preporuka: 11
  Gde moze u Beogradu u drzavnim bolnicama da se ode kod urologa na pregled??
 • @Aleksandar | utorak, 07. februar 2012. 15:05
  Broj preporuka: 7
  Nema šta da te bude sramota! Treba da bude sramota tvoje roditelji jer ti nisu rekli šta treba da radiš sa svojim penisom da do toga ne bi došlo. Treba da ideš kod urologa i on će ti reći šta dalje.
 • Aleksandar | utorak, 07. februar 2012. 00:56
  Broj preporuka: 13
  Imam problem, pa ako može neko da mi odgovori. Ne mogu kožicu da prevučem preko penisa, mislim da je fimoza. Zadnji put sam kožicu prevukao još na sistematskom pregledu u 3. razredu, a sada imam već 16 godina. Jel ima neko neki savet šta da radim? Sramota me je da kažem roditeljima za ovo...
 • bgd | subota, 14. januar 2012. 16:47
  Broj preporuka: 1
  posle tri meseca teske fimoze danas sam se ipak predao obrezivanju naravno sve sam pokusavau medju vremenu sa kremama i vezbama cak sam dobijao iz inostranstva kreme nista nije pomoglo..ovo je veliko olaksanje,svakome bi ipak preporucijo prvo da isproba prirodnim putem..
 • @bgd | subota, 10. decembar 2011. 10:50
  Broj preporuka: 21
  Traje oko mesec dana... posle tog perioda je kao nov :)
Prikaži sve
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet