Testiranje na HIV i kod kuće

Štampaj
16. 05. 2012. | Glas javnosti
Tagovi: SAD HIV zdravlje Glas javnosti 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

HIV home test

Amerikanci bi uskoro mogli da se testiraju na virus koji izaziva AIDS u privatnosti sopstvenog doma pošto je grupa stručnjaka preporučila prodaju prvog, brzog testa na HIV koji se može kupiti u apoteci.

Stručnjaci federalnog tela za lekove i hranu (FDA) jednoglasno su ocenili da prednosti "OraKvik" HIV testa prevazilaze potencijalni rizik za potrošače. Test, koji za 20 minuta analizira uzorak uzet iz usta, nije precizan kao profesionalna dijagnoza, ali može da posluži kao važan način širenja testiranja na HIV virus.

FDA će konačnu odluku o tome da li će odobriti korišćenje testa doneti kasnije ove godine, prenosi AP.

Američki zvaničnici procenjuju da jedna petina, odnosno oko 240.000 ljudi, od 1,2 miliona zaraženih virusom HIV nisu ni svesni da su zaraženi. Testiranje će pomoći u usporavanju širenja infekcije.

FDA je već odobrila drugu vrstu HIV testa koji se može uraditi kod kuće i koji zahteva uzorak krvi, ali taj uzorak mora potom da bude poslat u laboratoriju.

Zvaničnici FDA za sada ne mogu da predvide koliko će novi test biti korišćen, ali smatraju da će ga najverovatnije koristiti ljudi u visokorizičnoj grupi, pre svih homoseksualci.

Nedavno istraživanje među gej i biseksualnom populacijom pokazalo je da bi se 84 posto njih češće testiralo ako bi mogli da kupe test na HIV u apoteci.

Za sada se ne zna koliko će koštati novi test na HIV.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet