Pilula koja sprečava sidu

Štampaj
10. 05. 2012. | Kurir
Tagovi: SAD HIV zdravlje Kurir 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

truvada

Lek "truvada" može da pomogne i zdravim ljudima da spreče infekciju virusom koji izaziva sidu, ali moraju da ga koriste svakodnevno

Američka Federalna agencija za hranu i lekove (FDA) objavila je da rezultati revolucionarne studije pokazuju da jedna popularna pilula, koja se koristi u borbi protiv HIV-a, može pomoći i zdravim ljudima da spreče infekciju virusom koji izaziva sidu.

FDA će održati sastanak na kome će raspravljati da li bi lek "truvada" trebalo da bude odobren za ljude kod kojih postoji rizik da se zaraze sidom putem seksualnih odnosa. Pozitivne kritike federalne agencije sugerišu da će pomenuta pilula postati prvi lek koji je odobren za prevenciju protiv HIV-a kod visokorizičnih pacijenata.

Stručnjaci FDA su zaključili da bi preventivno korištenje "truvade" moglo bi da zaštiti od infekcije ozbiljnom i smrtonosnom bolešću koja zahteva lečenje tokom celog života", preneo je AFP.

Uprkos pozitivnim rezultatima, kritičari su istakli da pacijenti moraju da budu pažljivi i da koriste pilule svakog dana. Na kliničkim testovima pacijenti se nisu redovno uzimali leka, a stručnjaci naglašavaju da u stvarnom životu ljudi češće zaboravljaju da uzmu terapiju nego na kliničkim testovima.

Prvi put pomenuta 2010, preventivna sposobnost  "truvade" je hvaljena kao prekretnica u 30-godišnjoj kampanji protiv epidemije side.

Jedna trogodišnja studija je pokazala da dnevne doze smanjuju rizik od infekcije kod zdravih homoseksualaca i biseksualaca za 44 procenata, ukoliko se koriste zajedno sa kondomima.

Druga studija je pokazala da "truvada" smanjuje mogućnost infekcije za 75 procenata kod heteroseksualnih parova u kojima jedan partner ima HIV, a drugi nema.

Kondom najbolje oružje

HIV napada imunitet i, ako se ne leči odgovarajućim lekovima, razvija se u AIDS, smrtonosno stanje u kojima telo ne može da se odbrani od spoljnih infekcija.

Budući da se "truvada" već nalazi na tržištu, pojedini lekari trenutno propisuju ovaj lek kao preventivnu meru. Zeleno svijetlo FDA bi omogućila farmaceutskoj kompaniji Gilad sajnsis da svoj lijek zvanično plasira na tržište za novu svrhu.

Međutim, pojedini istraživači su naglasili da kondomi ostaju najbolje oružje protiv side.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet