ORGAZAM

Štampaj
02. 02. 2006.

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

ORGAZAM

Dovoljna stimulacija klitorisa ili oko njega i (za neke žene) pritisak na grlić materice ili drugih osetljivih područja izazivaju osećaj punoće u karlici i telesnu tenziju koja nastoji da dostigne vrhunac. Orgazam je tačka u kojoj je sva tenzija iznenada puštena u seriji nevoljnih i prijatnih mišićnih kontrakcija koje izbace krv iz karličnih tkiva. Možemo osećati kontrakciju u vagini, materici i rektumu. Neke žene opisuju orgazam bez kontrakcija.

Orgazam može da bude blag kao štucanje, kijanje, talasanje ili miran uzdah; može da bude čulno iskustvo dok telo plamti u toplini; može da bude snažan ili ushićen, pošto nismo svesne u to vreme. Orgazam može da se doživi drukčije prstom, penisom, dildom ili vibratorom u vašoj vagini i drukčije kada masturbirate od toga kada vodite ljubav sa drugom osobom. To može da se doživi potpuno različito u različito vreme čak i sa istom osobom. Često se uzbudimo i onda kad ne možemo da dobijemo dodatnu stimulaciju i dosegnemo orgazam. Iako seksualna tenzija opada bez orgazma, duže traje. Kada smo dovoljno uzbuđene a ne doživimo orgazam, naše genitalije i/ili materica mogu da bole neko vreme.

Priličan broj žena nije nikada doživeo orgazam. Sa celokupnim publicitetom o orgazmu poslednjih godina, mi mnoge koje ne doživljavamo orgazam verujemo da smo propustile neka uživanja. Možemo da pokušamo da doživimo orgazam masturbiranjem, čitajući knjige o tome, pitajući partnera/ku da nam pomogne, pridružiti se onome što se ponekad zove preorgazmička ženska grupa. (Seksualna, fizička i emotivna zloupotreba (bivša ili sadašnja) mogu smanjiti ženinu sposobnost da doživi orgazme. Takođe, ne biti u stanju da se doživi orgazam sa partnerom/kom može biti ključ da veza sama po sebi ima probleme i da ju je potrebno promeniti na neki način. Pedesettrogodišnja žena napisala je našem Kolektivu da je posle čitanja prethodnog izdanja ove knjige masturbirala i doživela orgazam prvi put u svom životu. Još uvek je važno da orgazam ne postane još jedna predstava pritiska.

Kada sam se previše trudila da doživim orgazam, obično nije uspevalo i na kraju bi mi dosadilo i isfrustriralo me. Za mene je najbolje ako se opustim i dozvolim da se to eventualno dogodi.

Neke žene mogu doživeti orgazam dva ili više puta u brzom nizu (što muškarci ne mogu). Znajući da su mnogostruki orgazmi mogući, to čini neke od nas da osećamo da moramo da ih doživimo, da smo seksualno neadekvatne ako ih ne doživimo. Muškarci mogu očekivati to takođe; jedna žena je pisala da muškarac koga poznaje razmišlja o razvodu zato što žena kojom se oženio nije doživela mnogostruke orgazme. Još uvek jedan orgazam može biti mnogo i ponekad je seks bez orgazma prijatan. Tražite da osetite štagod je najbolje za vas.

ULOGA KLITORISA

Može biti uzbuđujuće milovanje bilo kog dela našeg tela, uzbuđujemo se kada su nam bedra milovana ili kada grickaju naš vrat ili sisaju grudi. Ipak, klitoris – organ koji je najosetljiviji na stimulaciju – ima glavnu ulogu u stvaranju seksualne tenzije.

Sve do sredine šezdesetih, većina žena nije znala koliko je suštinski bitan klitoris. Čak i da smo znale to mi same, niko nije pričao o tome. Medicinski tekstovi i bračni priručnici (koje su pisali muškarci) pratili su Frojdovu poznatu tvrdnju da "zrela" žena doživljava orgazme samo kada je stimulisana vagina a ne klitoris. Ova teorija učinila je penis veoma važnim za seksualno zadovoljenje žene (što je dovelo do toga da je svršavanje muškarca pretpostavljalo i zadovoljenje žene). Prateći Frojda, psihoanalitičke teorije umanjuju žensko uživanje u masturbaciji kao "nezrelo" i označavanje lezbejskog seksa kao bledu imitaciju "prave stvari". Šezdesetih, seksolozi su dokazali da svi ženski orgazmi zavise barem delom od klitorične stimulacije, mada neke žene odgovaraju i na unutrašnji pritisak.

Učeći o klitorisu, poraslo je seksualno uživanje za bezbroj žena i oslobodilo je mnoge od njih onoga što su godinama mislile, da su "frigidne". Naša sposobnost da pružimo sebi orgazme i pokažemo našim ljubavnicima/cama koliko nam se to sviđa je kamen temeljac novog samopoštovanja i autonomije i zbog toga je to bilo važno politički kao i lično za žene. Klitoris se ponekad zove dugme radosti, što implicira da je to jedno malo mesto. Ustvari, klitoris ima nekoliko delova u sebi. Vrh klitorisa nastavlja se na telo, koje ide ka vaginalnom otvoru. Klitoris povezuje granajući unutrašnji sistem erektivnog tkiva koje prolazi kroz genitalnu oblast. Erektivno tkivo odgovara na seksualno uzbuđenje puneći se krvlju i postajući erektivno i tvrdo. Penis takođe sadrži erektivno tkivo.) Tokom seksualnog uzbuđenja, klitoris povećava svoju zapreminu i menja položaj.

Vi ili vaš/a ljubavnik/ica možete da stimulišete vaš klitoris na mnogo različitih načina – trljanjem, sisanjem, telesnim pritiskom, koristeći vibrator. Svako trljanje ili pritisak na pubični predeo (venerin breg) ili usne (čak na donjem trbuhu i unutrašnjosti bedara) mogu da pokrenu klitoris i mogu takođe da ga pritisnu na pubičnu kost. Mada neke žene dodiruju vrh klitorisa da bi se uzbudile, često je to toliko osetljivo da direktno dodirivanje boli, čak i uz podmazivanje. Takođe, fokusirajući direktno klitoris duže vreme, može uzrokovati da osećanje zadovoljstva nestane. Kako žene stare, kapa kože koja pokriva klitoris može permanentno da se svlači pa, ako vam je prošla menopauza, može da vam bude potrebno mnogo više podmazivanja dok trljate klitoris da biste doživeli orgazam.

Odnos vagina-penis daje samo indirektnu stimulaciju klitorisu. Kada se penis pomera unutra i van vagine, on pomera unutrašnje usne, koje su povezane sa klitoričnom kapom i zbog toga može kapa da se pomera nazad i napred po vrhu klitorisa. Kada unutrašnje usne nabreknu i približe se jedna drugoj, one mogu da prošire vaginu, stisnu penis i da ga pomeraju napred nazad i dalje povećavajući klitorično trenje. (Neke feministkinje kritikuju ovu teoriju Mastersa i Džonsonove kao pokušaj da se odnos penis u vagini proglasi za normativan način vođenja ljubavi. Videti, npr., "Hajtin izveštaj" od Šer Hajt).

Da bi doživele orgazam tokom odnosa vagina-penis, mnogima od nas su potrebne direktne i ponekad odužene klitorične stimulacije, kako pre tako i za vreme odnosa. Mnoge žene vodeći ljubav sa drugim ženama fokusiraju se manje ekskluzivno na vaginalnu penetraciju i više (i duže) stimulišu klitoris. Mnogo žena koje vode ljubav sa muškarcima u svojim šezdesetim i kasnije (kada se erekcija ne dešava tako često) nalaze da se seksualno zadovoljstvo povećava, delom zbog toga što penetracija penisa nije više fokus vođenja ljubavi. Što više žena počinje da istražuje vođenje ljubavi pored odnosa vagina-penis, verovatno da će više nas doživeti orgazam češće sa svojim partnerima.
Glasaj: 12345 4,09
Komentari (1)
  • Jovan | utorak, 09. septembar 2008. 00:53
    Broj preporuka: 76
    Edukativno! : ) Puuuuno toga sto muskarac moze da nauci iz teksta gore... ako devojka dozivi dva ili vise orgazama za redom, koji od njih ce biti lepsi, jaci, prijatniji?
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet