Odložiti paradu ponosa

Gej lezbejski info centar (GLIC) od organizatora Parade ponosa zahteva da preispitaju svoju odluku da ove godine organizuju gej paradu i da je odlože za sledeću godinu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina građana protivi održavanju Parade ponosa, kao i da većina očekuju da će na paradi doći do nasilja, ako se ona održi. Takođe, većina gej-lezbejske populacije u Srbiji ne podržava organizovanje Parade ponose i smatra da bi ona bila kontraproduktivna.

Na internet forumima i navijačkima sajtovima se već organizuje kontra-parada, što samo povećava rizik da će doći do nasilja nad učesnicima Parade ponosa, možda čak i do ponovnog demoliranja Beograda, za koje bi odgovornost u javnom mnjenju snosili organizatori parade i samim tim i cela gej-lezbejska populacija u Srbiji. Smatramo da je rizik jako veliki, a da pozitivnih rezultata po gej-lezbejsku populaciju neće biti.

Organizatori parade prave slične greške kao što su to činili 2001. godine. Tada su razlozi za Paradu ponosa bile demokratske promene i hapšenje Slobodana Miloševića, danas je to usvajanje Zakona protiv diskriminacije, a da se ni tada a ni danas situacija ne sagledava realno.

Zato GLIC moli svoje kolege i koleginice iz “Gej strejt alijanse” i “Labrisa” da preispitaju svoju odluku, sagledaju realnost i odlože Paradu ponosa, jer smatramo da bi ona u ovom trenutku vratila gej-lezbejski pokret na početak i upropastila sav trud koji su sve gej-lezbejska udruženja uložila na poboljšanju položaja LGBT populacije. Takođe, molimo državne organe da više pomažu i podržavaju gej-lezbejske organizacije u Srbiji i novac koji bi se potrošio na dnevnice policajaca, koji bi štitili učesnike parade, usmeri na borbu protiv homofobije, kako bi jednog dana imali Paradu ponosa kakvu zaslužujemo.

Gej lezbejski info centar (GLIC) osnovan je u aprilu 2009. godine sa ciljem da poboljša informisanje gej-lezbejske populacije i drugih građana Republike Srbije o gej-lezbejskim temama.