ROCK HUDSON

Štampaj
04. 02. 2006.

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Rock Hudson

Rock HudsonRoy Harold Scherer, Jr., rođen je 25. novembra 1925. godine u  Winnetki, Illinois. Kada je Roy imao samo osam godina njegov otac je napustio njega i njegovu majku. Tokom školovanja Roy je pokušavao da glumi u školskim predstavama ali nije imao sreće. Kada je završio srednju školu zaposlio se kao poštanski službenik i na tom mestu radio do početka drugog svetskog rata. Prijavio se kao dobrovoljac u američku vojsku i radio kao avio-mehaničar. Kada se rat završio radio je kao vozač kamiona. Opet je pokušao da glumi, ali ovoga puta na filmu, imao je uspeha. Potpisao je ugovor sa Universal Studios. Unversal je promenio njegovo ime u Rock Hudson, hirurški putem promenili dubinu glasa, ulepšali zube, i poslali na časove glume i pevanja. Takodje je uzimao časove jahanja.

Prvi put se pojavio u filmu "Fighter Squadron" 1948. godine gde je imao malu ulogu, tj. samo jednu rečenicu. Njegova jaka konstitucija i lep izgled učinio ga je velikom zvezdom i jako bogatim. Žene su padale u nesvest kada bi ga videle ne znajući da je homoseksualac. Ta tajna je čuvana čitavih 20 godina, čak je da bi stao na put glasinama, oženio sekretaricu svog agenta 1955. godine. Ostali su u braku tri godine. Rock se dobro uklopio u holivudsko visoko društvo iako je bio veoma stidljiv i ćutljiv. 

Rock se pojavljivao u filmovima, televizijskim serijama i u pozorišnim predstavama. Njegovi obožavaoci bili su mu bili lojalni i zbog toga je imao uspešnu glumačku karijeru.

Glumio je u veoma popularnoj TV seriji "McMilian and Wife" u kojoj je glumila i glumica Susan St. James. Kada je serija prestala da se snima imao je zapaženu ulogu u TV seriji "Dynasty".

Rock Hudson je 1984. godine objavio javnosti da umire od SIDE. On je bio prva poznata ličnost koja je dala takvu izjavu. Svet je bio u šoku kada je saznao da je najomiljenija holivudska mačo ikona homoseksualac. 

Rock Hudson je umro 1985. godine od SIDE. Njegov ljubavnik Marc Christian tražio je Hudson-ovu imovinu preko suda jer ga je Rock zarazio, i dobio je spor. U društvu, posle Rock-ove smrti kružile su bezobrazne šale o njegovoj homoseksualnosti. 

Rock Hudson je 1995. godine ušao u TOP 100 najseksipilnijih zvezda u filmskoj industriji po Empire magazinu.

Snimio je preko 30 filmova, dva TV šou-a i tri TV serije.

Filmografija

The Ambassador (1984)

The Vegas Strip War (1984)

World War III (1982)

The Star Maker (1981)

The Martian Chronicles (1980)

The Mirror Crack'd (1980)

Avalanche (1978)

Embryo (1976)

Showdown (1973)

Pretty Maids All in a Row (1971)

Once Upon a Dead Man (1971)

Hornet's Nest (1970)

Darling Lili (1970)

The Undefeated (1969)

A Fine Pair (1969)

Ice Station Zebra (1968)

Tobruk (1967)

Seconds (1966)

A Very Special Favor (1965)

Send Me No Flowers (1964)

Strange Bedfellows (1964)

Man's Favorite Sport? (1963)

A Gathering of Eagles (1963)

The Spiral Road (1962)

Lover Come Back (1961)

Come September (1961)

The Last Sunset (1961)

Pillow Talk (1959)

This Earth Is Mine (1959)

Twilight for the Gods (1958)

Something of Value (1957)

Written on the Wind (1957)

Battle Hymn (1957)

The Tarnished Angels (1957)

A Farewell to Arms (1957)

Giant (1956)

Never Say Goodbye (1956)

All That Heaven Allows (1955)

Captain Lightfoot (1955)

One Desire (1955)

Magnificent Obsession (1954)

Bengal Brigade (1954)

Taza, Son of Cochise (1954)

Gun Fury (1953)

Back to God's Country (1953)

Seminole (1953)

The Golden Blade (1953)

The Lawless Breed (1953)

Sea Devils (1953)

Bend of the River (1952)

Scarlet Angel (1952)

Horizons West (1952)

Here Come the Nelsons (1952)

Has Anybody Seen My Gal? (1952)

Iron Man (1951)

Tomahawk (1951)

Winchester '73 (1950)

The Desert Hawk (1950)

Peggy (1950)

Undertow (1949)
Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode
Apartmani Beograd


Ljubav je čudna stvar

LGBT biblioteka
Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet