• Home
  • >
  • Film
  • >
  • “Parada” u pulskoj Areni

“Parada” u pulskoj Areni

Štampaj
25. 07. 2012. | Večernje novosti
Tagovi: Hrvatska Srbija film zabava Večernje novosti 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Parada

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli dva savremena igrana srpska filma - “Parada” Srđana Dragojevića i “Praktični vodič kroz Beograd s pevanjem i plakanjem” Bojana Vuletića biće prikazana van konkurencije

POSEBNU pažnju ovogodišnji filmski festival u Puli, uz međunarodni Europolis i Nacionalni program, posvetio je srpskoj kinematografiji i njenim autorima. U okviru projekta “Misliti film” u galeriji MMC Luka otvorena je izložba “Filmski letak” Slobodana Šijana. Uz prisustvo našeg reditelja prikazan je i niz Šijanovih dokumentarnih zapisa, do kojih je danasinače teško doći, što je izazvalo veliko interesovanje.

Van konkurencije, na programu su i dva savremena igrana srpska filma - “Parada” Srđana Dragojevića i “Praktični vodič kroz Beograd s pevanjem i plakanjem” Bojana Vuletića.

Iako je Dragojevićev film do sada u Hrvatskoj videlo više od 180.000 ljudi, prisustvo ovog reditelja i glumačke ekipe u kojoj su bili Nikola Kojo (pristigao sa festivala u Odesi), Miloš Samolov i Goran Jevtić izazvalo je dodatnu medijsku pažnju.

Glavni program - Nacionalna selekcija vrvi od debitanata,a interesovanje je izazvalo i novo ostvarenje doajena hrvatskog filma Krste Papića. Ovaj klasik nekadašnjeg crnog talasa, koji je prvi put pobedio u Puli još davne 1969. godine, sa filmom “Lisice”, u svojoj 79. godini, vraća se u Pulu sa filmom “Cvjetni trg”. U saradnji sa svojim višegodinjim scenaristom Matom Matišićem, Papić je ponudio jedan prilično tmuran pogled na neka zbivanja u savremenom hrvatskom društvu. Glavni junak je neuspešan glumac lutkarskog teatra (igra ga Dražen Kuen) koji nehotično biva uvučen u mafijaške obračune zagrebačkog podzemlja.

Za razliku od Papićevog filma, koji svojom TV triler strukturom, nije oduševio, mnogo bolje je primljeno “Pismo ćaći”, eksperimentalni, niskobudžetni film Damira Čučića. Ovaj zanimljivo i provokativano ostvarenje sa samo dva glumca u kamernom prostoru, govori na provokativan način o odnosu sina i njegovog tiranskog oca iz Dalmatinske Zagore. Sin optužuje oca za emocionalno zlostavljanje. U neku ruku, ovaj film je dosada najveća senzacija Nacionalnog programa.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet