Zabrana gej parade važi 100 godina

Štampaj
17. 08. 2012. | b92.net
Tagovi: Rusija gej parada suđenje diskriminacija Evropska Unija aktivizam b92.net 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

aleksejev

Vrhovni sud u Moskvi potvrdio je zabranu gej parada u ruskoj prestonici u narednih 100 godina, koju su pre više od dva meseca donele gradske vlasti.

Gradske vlasti u Moskvi, koje su ovu odluku donele početkom juna, tvrde da bi gej parada mogla da izazove nerede i da se većina stanovnika prestonice protivi njenom organizovanju. Ruski aktivisti najavljuju da će slučaj ponovo izneti pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Najpoznatiji ruski aktivista za prava homoseksualaca Nikolaj Aleksejev na sudu je pokušao da ospori ovu odluku, kojom je odbijen zahtev LBGT aktivista u kojem su tražili dozvolu za održavanje gej parada u narednih 100 godina, ali je presuda doneta u korist gradskih vlasti, piše BBC.

Aleksejev se, takodje, protivi zabrani da se u Sankt Peterburgu širi "homoseksualna propaganda", a danas je poručio da će ponovo u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tražiti da se zabrana koju uvodi Moskva na prošle, sadašnje i buduće gej parade, proglasi nepravednom.

Ruski mediji su danas izvestili da će Savet Evrope u septembru ispitati odgovor Rusije na prethodnu odluku Evropskog suda o pitanjima prava gej populacije.

Sud u Strazburu je u oktobru 2010. godine presudio da je Rusija diskriminisala Aleksejeva na osnovu seksualne orijentacije i naložila joj da mu plati odštetu od 30.000 evra.

Glasaj: 12345 2,8
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet