Homofobu prekršena ljudska prava

Štampaj
15. 08. 2012. | Politika
Tagovi: Srbija suđenje gej parada homofobija diskrimnacija Politika 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Žandarmerija

Ustavni sud utvrdio da je pravo zagarantovano Ustavom prekršio istražni sudija Višeg suda u Beogradu kada je sumnju da je delo izvršeno formulisao „kao gotovu stvar”

Srđanu Savoviću, prvostepeno osuđenom na deset meseci zatvora zbog organizovanja nereda povodom „parade ponosa” 2010. godine, povređeno je pravo na pretpostavku nevinosti još na počeku istražnog postupka. Odlukom Ustavnog suda od 19. jula ove godine utvrđeno je da je taj prekršaj napravio odnosu na, u to vreme osumnjičenog Savovića, istražni sudija Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.

Kao sudija sa višegodišnjim iskustvom, Stepanović je u rešenju kojim je 12. oktobra 2010. godine odredio pritvor osumnjičenom Savoviću, napravio grešku navodeći „...da su okrivljeni predmetna krivična dela izvršili organizovano i u grupi sa ciljem da izazovu nered”.U pomenutom dokumentu sudija nigde nije naveo da postoji sumnja da su okrivljeni izvršili delo koje im se tužilačkim zahtevom za sprovođenje istrage stavlja na teret, već je to formulisao „kao gotovu stvar”.

Navodi u rešenju napisanom u odnosu na Savovića, ponovljeni su i u slučajevima ostalih okrivljenih: Mladena Obradovića, Miloša Popovića, Marka Lazarevića, Dušana Ilića, Dobrice Radonjića, Igora Marinkovića i Nikole Vidovića. Oni, međutim, nisu podneli ustavnu žalbu zbog kršenja pretpostavke nevinosti, ali da jesu, Ustavni sud bi, sasvim je izvesno, doneo istu odluku kao u slučaju Savovića.

– Načelo pretpostavke nevinosti ne odnosi se samo na postupanje tokom suđenja i ocene dokaza, već se primenjuje i na osumnjičene, odnosno okrivljene pre podizanja optužnice za konkretno krivično delo i traje sve dok osuđujuća presuda ne bude potvrđena u žalbenom postupku, odnosno dok ne postane pravosnažna. Poštovanje ovog načela zahteva od suda da tokom postupka ne polazi od unapred stvorene ideje da je okrivljeni izvršio krivično delo za koje se tereti. U konkretnom slučaju, sud je u prethodnom krivičnom postupku, dakle pre podizanja optužnice, sa izvesnošću utvrdio činjenice o čijem se postojanju može raspravljati tek na glavnom pretresu. Na taj način istražni sudija Višeg suda je prekoračio granice osnovane sumnje, povredio pretpostavku nevinosti okrivljenog – navodi se u odluci Ustavnog suda.

Osim ovoga, veliko veće najviše sudske instance u zemlji je, u obrazloženju odluke navelo i da je Viši sud u Beogradu odbio kao neosnovane žalbe koje su branioci okrivljenih podneli na rešenje o određivanju pritvora okrivljenima, a da pri tom nije utvrdio povredu prava okrivljenog na pretpostavku nevinosti. Činjenica je, konstatovao je Ustavni sud, da je sudsko veće u drugostepenom postupku izmenilo spornu formulaciju navodeći „da iz spisa predmeta proizilazi osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

– Ovo ne znači da je Savoviću, kao podnosiocu ustavne žalbe, u drugostepenom postupku pružena sudska zaštita zbog povređenog prava, već da u drugostepenom rešenju nije ponovljena ista povreda – navodi Ustavni sud.

Savovićev branilac, Predrag Vasović smatra da je ovakva odluka Ustavnog suda bila jedina moguća s obzirom na to da je njegovom branjeniku, ali i sedmorici drugih okrivljenih, očigledno povređena pretpostavka nevinosti za koje je istražni sudija dao istovetno obrazloženje za određivanje pritvora.

– Ustavni sud je samo utvrdio da je Savoviću povređena pretpostavka nevinosti jer ostali osumnjičeni nisu izjavili ustavnu žalbu. Razlozi koje je navela najviša sudska instanca u zemlji, međutim, odnose se na sve osumnjičene. Pretpostavka nevinosti povređena je i izjavama predstavnika izvršne vlasti i izveštavanjem medija. Posle svega toga okrivljeni nisu mogli da imaju fer suđenje. Oni su unapred bili osuđeni izjavama političara i napisima medija. Ovakva odluka Ustavnog suda daje nadu i predstavlja kakvu-takvu satisfakciju mom branjeniku, ali i ostalim okrivljenima – kaže advokat Vasović.

Pretpostavka nevinosti

Da je neko nevin dok se ne dokaže suprotno garantuje Ustav kao najviši pravni akt jedne zemlje, zatim Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Zakonik o krivičnom postupku.

Ustavom je utvrđeno da se svako smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom sudskom odlukom. Evropska konvencija, takođe, predviđa da će se svako ko je optužen za krivično delo smatrati nevinim sve dok se ne dokaže njegova krivica na osnovu zakona, dok je ZKP-om propisano da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom nadležnog suda.

Glasaj: 12345 3
Komentari (1)
  • srdjan | četvrtak, 16. avgust 2012. 12:21
    Broj preporuka: 0
    isn't it ironic, don't you think?!
    je li ovo ultimativni test i pobeda za osnovna ljudska prava, kad se i onima koji su nasilno protiv njih, obezbeđuju ista? da li sad ovaj dripac ikada ima moralno pravo da ih uskraćuje drugima, kad ih istovremeno sam praktikuje?
    ne, nisu oni konzistentni u svojim mislima i idejama. radi se samo o mnoštvu s malim pišama :))
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet