• Home
  • >
  • Društvo
  • >
  • Predsednik Češke stao uz protivnike gej parade

Predsednik Češke stao uz protivnike gej parade

Štampaj
14. 08. 2012. | Novi magazin
Tagovi: Češka gej parada homofobija politički aktivizam Novi magazin 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

vaclav klaus

Višednevni festival seksualnih manjina 'Prag prajd' počeo je danas u glavnom gradu Češke uprkos protestima konzervativaca i češkog predsednika Vaclava Klausa.

Prag prajd održava se od 13. do 19. avgusta pod pokroviteljstvom gradonačelnika Praga Bohuslava Svobode, funkcionera konzervativne Građanske demokratske stranke, koju je osnovao Klaus.

Svoboda se zbog toga našao na udaru protivnika parade, inicijative D.O.S.T, protivnika abortusa i demohrišćanske omladine koji su najavili demonstracije protiv gej parade.

"Jasan negativan stav prema gej paradi sam izrazio još prosle godine. Smatram da je racionalno da i ljudi koji paradu vide drugačije to izraze tako glasno. To je potrebno. Ne sme jedna strana da bude glasna, a druga da ćuti. Pozdravljam i to što će oni istupiti protiv parade", kazao je tokom vikenda Klaus.

D.O.S.T. i podmladak demohrišćana razgnevilo je najviše to što ove godine gej parada, gde očekuju oko 8.000 učesnika, kreće od konjičke statue svetog Vaclava, sveca zaštitnika češkog naroda na Vaclavskom trgu u Pragu, a živopisna povorka proći će centrom glavnog grada do jednog od ostrva na Vltavi.

D.O.S.T. je prašku gej paradu nazvao opscenim festivalom, koji propagira netolerantnu ideologiju homoseksualizma, a mesto odabrano za početak parade, po oceni njenih protivnika, predstavlja skrnavljenje češke državnosti i sveca zaštitnika.

Inicijativa D.O.S.T. je zato pozvala na demonstracije na Vaclavskom trgu, tvrdeći da će se time odbraniti "ponos normalnih ljudi".

Ova druga praška gej parada održava se pod parolom "Spojićemo boje" i njen cilj je da nizom manifestacija predstavi pre svega grupe LBGT populacije, koje su skrivene i na marginama društva .

Protivnici LGBT populacije su u Češkoj u manjini, jer više od dve trećina Čeha odobrava istopolne brakove u vidu tzv. registrovanog partnerstva, regulisanog zakonom.

Iako 62 odsto Čeha podržava istopolne brakove, oni ipak smatraju da homoseksualnim parovima ne bi trebalo dati pravo da usvajaju decu. Taj novi zahtev čeških LBGT aktivista podržava svega 18 odsto Čeha.

Glasaj: 12345 5
Komentari (1)
  • džiografija | četvrtak, 16. avgust 2012. 22:01
    Broj preporuka: 0
    Prag je glavni grad Češke a Vaclav Klaus je predsednik Češke. Dakle, naslov treba da glasi "Predsednik Češke stao uz protivnike gej parade".
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet