• Home
  • >
  • Društvo
  • >
  • Demokratska stranka se zalaže za gej brakove

Demokratska stranka se zalaže za gej brakove

Štampaj
31. 07. 2012. | Blic
Tagovi: SAD gej brak politički aktivizam Blic 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

gej brak

Demokratska partija Baraka Obame odlučila je da u svoju zvaničnu stranačku platformu pred novembarske izbore stavi i zalaganje za prihvatanje istopolnih brakova u Americi.

Kako piše “Vašington post”, nakon što je Obama u maju dao podršku gej brakovima, ovo je novi značajan korak za tu zajednicu u SAD.

Odluku je doneo odbor koji priprema stranačku platformu na sastanku u Mineapolisu pre dva dana, a o njoj će konačnu reč dati učesnici velike demokratske izborne konvencije koja se početkom septembra održava u Šarlotu.

Ipak, još uvek nije poznato kakva je tačno formulacija korišćena u platformi, a vrh Demokratske partije juče o tome nije želeo detaljnije da govori. Procenjuje se da je u platformi mogla da se nađe formulacija podrške gej brakovima, ili poziv na usvajanje federalnog zakona kojim bi oni bili legalizovani.

I pored toga, gej aktivisti su pozdravili odluku demokrata. “Ovo je istorijski potez demokrata i stavlja ih na pravu stranu istorije, pored predsednika Obame”, smatra Rik Džejkobs, osnivač Kampanje hrabrosti, organizacije koja podržava gej aktiviste.

Međutim, nisu svi u vrhu stranke oduševljeni podrškom gej brakovima, naročito senatori iz “sving stejts” kojima skoro slede izbori.

Republikanci i konzervativci koji će se sa njima nadmetati u tim državama, već kažu da će se u kampanji i o tome raspravljati.

Šest američkih saveznih država priznalo je gej brakove, kao i Vašington Distrik Kolumbija.

Merilend i Rod Ajlend ne dozvoljavaju gej brakove, ali priznaju takve brakove ako su zaključeni u drugim državama gde su legalizovani.

Kalifornija koja je ranije bila donela odluku o priznavanju istopolnih brakova, sada priznaje samo one koji su zaključeni do 5. novembra 2008. godine.

Istovremeno, dvanaest saveznih država kroz svoje statute zabranjuje gej brakova, a ostalih 30 ih zabranjuje kroz ustavne odluke. Na federalnom nivou, Zakonom o odbrani braka, američka vlada ne priznaje istopolne bračne zajednice.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet