Gej brakovi u Britaniji do 2015.

Štampaj
27. 07. 2012. | 24sata
Tagovi: Velika Britanija gej brak politički 24sata 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

david cameron

Premijer Ujedinjenog kraljevstva, juče je obećao da će gej brakovi biti legalizovani do 2015, upoređujući protivljenje Crkve sa Konzervativcima koji su već jednom isključili homoseksualce “sa žurke”.

Na primedbu da će ovo zabrinuti Torijevce, Kameron kaže da je bez obzira na to čvrsto rešen u tome da ovaj zakon progura u sadašnjoj vladi.

- To je nešto za šta sam lično izuzetno zainteresovan jer smatram da ako je brak dovoljno dobar za strejt ljude poput mene, onda je dobar i za sve ostale. Zato treba da legalizujemo gej brakove, i to ćemo i uraditi - rekao je Kameron.

On je uporedio svoje protivnike u Crkvi sa delovima Tori partije koji su se borili protiv prava homoseksualaca, i doveli sebe na pogrešnu stranu rasprave.

- Takvim stavovima su odvratili od svoje partije ljude koji su po ubeđenju bili konzervativni, i smatram da bi Crkva to trebalo da uzme u obzir, umesto što odstranjuje ljude koji su gej, biseksualci ili transeksualci. Mnogi od njih imaju izuzetno hrišćanske poglede na svet, a onemogućeni su u tome da budu potpuni članovi crkve - napominje Kameron.

Ministri u škotskom parlamentu juče su najavili izglasavanje istog zakona do početka 2015. godine, a Kameron ga hoće i u Engleskoj i Velsu u istom roku.

Kameron je istakao da se njegovo obećanje, osim na promenu zakona, odnosi i na napore u cilju promene kulture i odnosa koji ljudi imaju prema onima koji su drugačije seksualne orijentacije od njihove.

Sa druge strane, Majk Džadž iz Hrišćanskog Instituta kaže da premijerovi stavovi pokazuju njegovu intoleranciju prema vernicima koji se ne slažu sa njegovim namerama u pogledu gej brakova.

- Neverovatno je arogantno sa njegove strane da govori crkvi koja uverenja treba ili ne treba da ima, a dovode se u pitanje i njegovi motivi - sumnjičav je Džadž.

- Osim toga, glasačima bi bilo draže da se pozabavi propadajućom ekonomijom nego brakovima i popovanju crkvi. Planovi da se institucija braka redefiniše su nepotrebni, nepopularni i razdorni, dodaje on.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet