Bolje gej parovi nego sirotište

Štampaj
18. 07. 2012. | b92.net
Tagovi: Hrvatska politički roditeljstvo zakon aktivizam b92.net 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

gej roditelji

Deci je potrebna familija i bila bi srećnija da o njima brinu homoseksualci nego da žive u sirotištu, smatra hrvatski ministar branilaca Predrag Matić.

Ovo je prvi put da se jedan ministar Socijaldemokratske partije jasno odredio prema najspornijem pitanju za polne manjine, odnosno da li bi im trebalo omogućiti pravo na usvajanje dece - i to u trenutku kad u Hrvatskoj počinje izrada novog zakona koji će regulisati prava istopolnih zajednica.

Matić je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ocenio da bi deca iz gej zajednica možda u početku bila šikanirana, ali je istakao da bi društvo trebalo menjati, a ne odustajati u razvoju zbog nekih desnih, radikalnih stavova.

Rekavši da je njegov lični stav, a ne stav vlade da bi deca bila srećnija u familijama s dve mame ili dvojicom tata, Matić je dodao i da zvanični stav Zagreba o tom pitanju još nije definsan.

"Ja nisam nikakav stručnjak, ali kao čovek smatram da svima moramo obezbediti isti nivo ljudskih prava, a naročito deci za koju je uvek bolje da odrastaju u familiji", rekao je Matić.

Po pisanju Jutarnjeg lista, u ministarstvu uprave resornim ministarstvima - ministarstvu socijalne politike i ministarstvu pravde, kao i ombudsmanu za ravnopravnost polova Višnji Ljubičić upravo je upućen zahtev da imenuju stručnjake u radnu grupu za izradu zakona, koji bi trebalo da se zove Zakon o registrovanom (životnom) partnerstvu, a očekuje se da će predlog zakona u Sabor stići krajem ove godine.

Taj bi Zakon, kako je najavio sam premijer Zoran Milanović, trebalo da reši statusna i materijalna pitanja istopolnih parova i u tim ih segmentima izjednači ih sa "tradicionalnim" bračnim partnerima.

Kako se ne bi izazvao bes Katoličke crkve i konzervativnog dela građana, zajednica istopolnih parova neće se nazivati brakom i neće biti deo Porodičnog zakona.

Odlučeno je da će se Zakon o registrovanom (životnom) partnerstvu u javnu raspravu i proceduru pustiti tek nakon što bude izglasan novi Porodični zakon čije je donošenje najavljeno za jesen.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet