Gejevi ne mogu u izviđače

Štampaj
18. 07. 2012. | Kurir
Tagovi: SAD diskriminacija homofobija Kurir 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

 skauti

Većina roditelja smatra da homoseksualcima u takvoj organizaciji nema mesta

Američki izviđači neće menjati politiku isključivanja gej populacije iz svojih redova, a ta je odluka doneta posle dvogodišnje studije sprovedene u tajnosti.

Politika organizacije "The Boys Scouts of America" (BSA) podrazumeva da, iako ne sprovodi aktivna istraživanja o seksualnoj orijentaciji svojih zaposlenih, volontera i članova, BSA ne prima u svoj sastav pojedince koji se otvoreno izjašnjavaju kao homoseksualci ili čije bi ponašanje kršilo vrednosti te organizacije.

Jedanaest dobrovoljaca i lidera, sa različitim "perspektivama i mišljenjima", izabrano je za izvođenje studije u vezi sa statusom homoseksualaca u BSA i, posle dve godine tajnog razmatranja, doneta je jednoglasna odluka u duhu "apsolutno najbolje politike" za tu grupu, kako je za AP rekao portparol izviđačke organizacije.

Iako BSA nije promenila svoj prvobitni stav o prijemu "gejeva" u svoje redove, kritičari takve politike, među kojima su i neki od članova njenog upravnog odbora, kao što su predsednik konsalting kompanije "Ernst end jang" Džim Tarli i direktor američkog telekoma AT&T Rendal Stivenson, smatraju da bi homoseksualcima trebalo dozvoliti da se pridruže izviđačima.

Saopštivši svoju odluku, BSA je navela podršku roditelja mladih izviđača kao glavni razlog da pripadnici "gej" populacije i dalje ostanu izvan te organizacije, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

"Ogromna većina roditelja mladih koji su u našim redovima smatra da se pitanjima homoseksulaca treba baviti u okviru porodice, uz podršku duhovnih savetnika, u odgovarajuće vreme i u odgovarajućim okvirima", rekao je direktor BSA Bob Mazuka.

Lezbejka iz Ohaja Dženifer Tajrel, koja je zbog takve politike u aprilu izbačena iz izviđačke grupe, upozorila je da tajna 11-člana komisija ne bi smela da ignoriše stotine hiljada ljudi širom zemlje koji žele da se ukine zabrana prisustva "gejeva" među istraživačima.

Za politiku koju sprovodi kada je reč o homoseksualcima, BSA je 2000. godine dobila podršku od američkog Vrhovnog suda, koji je američkim izviđačima odobrio da ukinu članstvo pripadnicima "gej" populacije čije "ponašanje krši vrednosti te grupe".

BSA je dobrovoljna privatna organizacija, osnovana 1910. godine, a krajem prošle godine je, kako je navela, imala više od milion odraslih članova, podseća Bi-Bi-Si.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet