Gej parade u Budimpešti i Londonu

Štampaj
08. 07. 2012. | Blic
Tagovi: Mađaraska Velika Britanija gej parada aktivizam policija Blic 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

London

Oko 3.000 homoseksualaca prošlo je juče u povorci kroz centar Budimpešte uz povećano prisustvo policije. Hiljade ljudi su juče u Londonu učestvovale u Povorci ponosa koja je bila manja nego ranije zbog nedostatka novca, te nije bilo karnevalski ukrašenih vozila i ulične zabave.

Policija je zatvorila ulice uz trasu povorke da ne bi došlo do sukoba sa demonstrantima ekstremne desnice kojih je, međutim, usput bilo svega nekoliko desetina.

Sredinom popodneva pred zgradom Skupštine Mađarske stotinka desničara je sačekalo prolazak povorke, uzvikujući uvrede. U poslednja tri godine učesnici povorki su bili izloženi uvredama desnice.

Londonska parada je održana na Trafalgar skveru, u srcu britanske prestonice i završila se ranije nego obično, već popodne.

Organizatori su se izvinili objasnivši da "duboko žale" zbog "oštre ekonomske klime" i "teškoće u privlačenju sponzora".

Organizatori te manifestacije koja je nekada privlačila i do milion učesnika, na meti su oštre kritike koja je do ostavke u sredu dovela predsednika Parade ponosa Londona, Patrik Vilijamsa.

U znak podrške povorci, britanska vlada je po prvi put u petak i subotu podigla zastavu duginih boja neba na zgradu Kabineta.

Premijer Dejvid Kameron je juče u saopštenju podsetio na prvu manifestaciju u Londonu pre 40 godina za jednaka prava homoseksualaca i heteroseksualaca.

- Upravo smo završili konsultacije o tome kako da se uvede brak osoba istog pola i sarađujemo sa zemljama širom sveta da se postigne više jednakosti - dodao je on.

Vlada je obećala da legalizuje brakove homoseksualaca u Engleskoj i Velsu do 2015, uprkos protivljenju nekih članova vladajuće Konzervativne partije i sveštenstva. Homoseksualci se od 2004. godine mogu povezati građanskim partnerstvom čime stiču ista prava kao i heteroseksualni parovi u braku.

Demonstranti su u subotu pozvali na dekriminalizaciji homoseksualnosti u svetu.

- Skoro 80 zemalja i dalje kriminalizuje homoseksualnost kaznama od nekoliko godina do doživotnog zatvora, čak i smrtnom kaznom - rekao je aktivista Piter Tačel.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet