LGBT lutke na Trgu Republike

Štampaj
27. 06. 2012. | b92.net
Tagovi: Srbija aktivizam GSA b92.net 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

lutke

Akcija "Demonstracija LGBT lutaka" održana je na Trgu Republike u Beogradu, a događaj u susret Danu ponosa LGBT osoba – 28. julu, protekao je bez incidenata.

Organizator akcije Gej-strejt alijansa (GSA) je saopštila da je to prvi put u istoriji LGBT pokreta u Srbiji da se takav događaj na otvorenom mirno održao na beogradskom Trgu Republike.

Na akciji, koja je organizovana povodom Dana ponosa koji će i sutra biti obeležen i sa nekoliko panel diskusija, nije bilo incidenata, a na Trgu su stajale kartonske lutke koje su držale transparente na kojima je pisalo "Ne tražimo posebna prava", "Upoznaj me pre nego što me zamrziš", "Ponosan što postojim"...

Aktivisti GSA su na nekoliko štandova razgovarali sa građanima, delili im brošure i druge materijale, a tokom akcije koja je trajala tri sata puštana je muzika sa razglasa.

Akcija je sprovedena u okviru projekta "Zajedno za jednakost LGBT osoba", a to je finalna u nizu akcija koje su prethodno održane u Novom Sadu i Nišu.

Akcija u Kragujevcu je, kako je saopšteno, zabranjena na osnovu odluke Gradske uprave.

Kako se dodaje, udruženja koja su učestvovala u projektu su veoma zadovoljna reakcijom Beograđana, Novosađana i Nišlija i smatraju da su akcije otvorile put ka kvalitetnijem radu i dijalogu sa građanima kako bi se povećao nivo tolerancije prema LGBT osobama.

Projekat "Zajedno za jednakost LGBT osoba" ima cilj da kroz razne aktivnosti u nekoliko gradova u Srbiji doprinese ukidanju predsrasuda prema LGBT populaciji, promoviše princip jednakosti i nenasilja i potrebu za smanjenjem diskriminacije.

Projekat je izabran na konkursu programa "Kalendar ljudskih prava", koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava, a u njegovoj realizaciji učestvuje pet nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i LGBT pravima u Srbiji.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet