Beč: Završena "Nedelja ponosa"

Štampaj
18. 06. 2012. | b92.net
Tagovi: Austrija gej parada aktivzam b92.net 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Beč parada

Velikom paradom "Duginih boja" u Beču je za vikend završena "Nedelja ponosa" tokom koje je održano niz manifestacija protiv diskriminacije homoseksualaca.

Od početka prošle nedelje ispred bečke gradske kuće uspostavljeno je "Naselje ponosa", u kojem je organizovan niz kulturnih manifestacija i diskusija na temu homoseksualnosti i društva.

Vrhunac "Nedelje ponosa" bila je "17-ta "Parada duginih boja", koja je, u subotu posle podne, okupila oko 150.000 ljudi koji su demonstrirali protiv diskriminacije homoseksualaca.

Duž Ringa, centralne bečke ulice, prema ustaljenoj tradiciji, prodefilovali su homoseksualci na prikolicama koje su bile šarene i uz jaku muziku.

Ove godine je "Parada duginih boja" prošla kroz čitav Ring, a ne samo deo, kao ranijih godina, a učesničku povorku predvodila je grupa motorista, dok ih je pratilo i dva tramvaja gradskog prevoza, koja su bila u duginim bojama.

U povorci je bilo 43 raznih rgupa koje su tematski opremile svoje prikolice na kojima su paradirale. Moto ovogodišnje parade bio je "Rodjen ovakav", čime su organizatori želeli da iskažu javno svoje seksualno oprdeljenje, ali i pozovu heteroseksualce na učešće.

Završnica parade održana je ispred gradske kuće u obliku "Ssoua ponosi", u čijem programu su učcestvovali mnogi pevači. Inače u Austriji, prema procenama austrijskog medijskog servisa "Novi Austrijanci", živi oko 100.000 homoseksualaca migrantskog porekla. 

Naime, u Austriji se procenjuje da živi oko 500.000 homoseksualaca, biseksualaca i transeksualaca, a od tog broja 20 odsto su stranog porekla.

Homoseksualaci migrantskog porekla su često višestruko diskriminisani. Tako u velikom broju klubova za homoseksualace migrantima, koji su poreklom sa južnog dela Evrope, ne dozvoljavaju pristup, jer ih vlasnici lokala paušalno optužuju da rade kao narko-dileri.

Takodje, homoseksualci migrantskog porekla moraju da žive dvostrukim životom, jer u svojoj zajednici ne bi bili prihvaćeni. U Austriji postoje trenutno dve organizacije koje su platforma za homoseksualce migrantskog porekla - "Mi Gej" i "ORQOA".

"MI Gej" je osnovan 2009. kao savetovalište pre svega za migrante, a ovoj organizaciji prethodila je "Viena miks", koja je postojala od 2004. do 2006.

Na drugoj strani "ORQOA" je organizacja koja se bavi pre svega pravnim oblastima i temama azila.

Migranti-homoseksualci proteklih godina pokrenuli su i svoje žurke, kao što je "Balkankan", koju je homoseksualna zajednica sa Balkana pokrenula od 2005.godine.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet