Prikaži slike Štampaj Nazad

Erté

Štampaj
23. 11. 2008. | Predrag M. Azdejković
Tagovi: moda Erte Francuska Rusija biografija 

Erté

Jedan od najinovativnijih dizajnera dvadeset veka, Erté stvarao je izvanredne art deco modne kreacije. Njegovi crteži glamuroznih žena u lepršavim materijalima, sa sjajnim nakitom, perjem, inspirisali su mnoge od dizajnera visoke mode do Las Vegas starleta i drag kraljica.

ErtéRođen kao Romain de Tirtoff u bogatoj porodici u Sankt Peterburgu, Rusija 23. novembra 1892. godine, otkrio je ljubav prema kostimima kroz balet. Kao tinejdžer već je crtao kostime, a sa 20 je stigao u Pariz.

U želji da sačuva privatnost svoje konzervativne porodice stvorio je naziv Erté, na osnovu izgovora njegovih inicijala. Ovaj zanimljiv, pameta, bespolni naziv samo dodaje njegovoj mističnosti.

Njegovi rani radovi i kostimi za igračicu Mata Hari izazvali su pažnju, kao i njegove ilustracije za pariski magazin La Gazette du Bon Ton, ali ta pažnja nije bila široka, sve dok se njegovi crteži nisu pojavili Harper's Bazaar. U periodu od 1917. do 1937. godine uradio je na stotine crteža i 240 naslovnih strana za nedeljne modne magazine.

Erté je više od drugih dizajnera odgovoran za uvođenje dekadentnog stila i jarkih boja orijenta – žad zelenu, karmin crvenu i narandžastu – u život zapadnjaka. Inspirisan crtežima na grčkim vazama, egipatskim idolima, indijskom ikonografijom i ruskim ikonama, njegov dizajn je odisao egzotikom, često kao da je iskočio iz „Arapskih noći“.

ErtéIzvanredno detaljisani i precizni, njegovi crteži su erotični, luksuzni, lepi i spektakularni. Žene na njegovim crtežima su oskudno obučene, ali njegove androgene ženske forme su ulepšane i slavljene, nego eksploatisane.

Kada je muška figura na crtežu, one su uvek homoerotske. Njegovi crteži su bili tako popularni i maštoviti da je Erté dobio prostor u Harper's Bazaaru da ih opisuje i objašnjava.

Njegov nezavisni duh koji je pokretao njegov kreativni život, gušio je njegov privatni. Njegova umetnost je bila njegov život i tvrdio je da samoće je esencijalna u svim nivoima njegovog rada.

Na vrhuncu slave sredinom tridesetih godina 20. veka, iznenadna i tragična smrta princa Nicholasa Ourousoffa, njegovog prijatelja i menadžera, ga je jako pogodila. Njih dvojica su živeli zajedno u Monte Carlu od 1914. do 1923. godine. Detalji o njihovoj vezi nisu poznati, ali je to bila jedna od najjačih veza u njegovom životu. Druga je bila sa danskim dizajnerom Axelom.

Između dva svetska rata, Erté je dizajnirao spektakularne scenografije i kostime za balet, operu, pozorište i mjuzikle. Njegov radovi za pozorišnu produkciju Ziegfeld Follies, muzičku dvoranu Folies-Bergère, predstave u Casinu de Paris i London Palladiumu smatraju se njegovim najboljim. Ali njegova mašta je išla dalje od garderobe. On je dizajnirao sve od materijala, platna, nameštaj, torbi, satova do bočica za parfeme.

ErtéIako je nastavio da radi tokom pedesetih i šezdesetih godina, njegov rad je opet postao moderan tokom sedamdesetih i osamdesetih, kada je art deco opet bio popularan, naročito u SAD. Mnoge njegove litografije, uključujući serije The Alphabet i The Numbers postale su popularni posteri.

Svoje memoare Things I Remember: An Autobiography izdao je 1975. godine. Iako diskretan, knjiga je bila iskrena i otkrivala brojne romantične veze, uključujući i opise homoseksualnog polu-sveta u Parizu dvadesetih godina prošlog veka.

Živan i pun elana radio je do svoje smrti 21. aprila 1990. godine u 97. godini. Njegova jedinstvena vizija i talenat učinili su ga večnom ikonom modnog sveta.


© GayEcho - www.gayecho.com