Prikaži slike Štampaj Nazad

Matthew Shepard: Deset godina od ubistva

Štampaj
12. 10. 2008.
Tagovi: SAD Matthew Shepard aktivizam istorija biografija 

Matthew Sheppard

Matthewa Sheparda, studenta, ubili su kolege Russell Henderson i Aaron McKinney, 12. oktobra 1998. godine, tako što su ga mučki pretukli pištoljem, izudarali nogama i rukama, te ga nakon višesatnog iživljavanja privezali uz ogradu i takvog ostavili da umre. Sve se to dogodilo samo zato što je Matthew bio gej.

Matthew Shepard je rođen u Casperu, država Wyoming - SAD. Kada je ubijen, bio je na prvoj godini magistarskih studija političkih nauka na Univerzitetu Laramie.

U nedelju uveče, 11. oktobra 1998. godine u baru, Matthew je sreo kolege Russela i Aarona i zamolio ih da ga odvezu kući. Neposredno nakon toga oni su ga opljačkali, pretukli i zavezali za ogradu u blizini grada i tu ostavili. Zavezan za ogradu visio je 18 sati dok nije naišao biciklista koji je pozvao policiju.

Sheppard je preminuo 12. oktobra u 12:53h od teških povreda glave.

Russell Henderson i Aaron McKinney osuđeni su na kaznu doživotnog zatvora i nisu nikada bili optuženi za zločin iz mržnje.

Tokom suđenja u gradu su bili česti protesti. Baptistički pastor Fred Phelps i njegova porodica su skandirali: „Matthew Shepard trune u paklu“, „Bog mrzi pedere“, sve legalno, jer država Wyoming ne prepoznaje govor mržnje ukoliko se okupljanje opisuje kao „religijsko“.

Istovremeno, Romaine Patterson i ostali Matthewovi prijatelji, odeveni u bele kostime s velikim belim krilima na leđima, okruživali su Freda Phelpsa i njegovu grupu tako da ih niko nije mogao videti. Od tada, vrlo često, svaka Phelpsova akcija završava protiv-protestom „anđela“.

Njegova je smrt potresla cele Sjedinjene Države. Na njegovoj sahrani prisustvovala je glumica Ellen DeGeneres, a tadašnji predsednik Bill Clinton je urgirao američkom Kongresu da uvrsti seksualnu orijentaciju u zakone o zločinu iz mržnje. Clintonova inicijativa nikada nije prošla. O Shepardu su snimljena tri filma: „The Laramie Project“, „The Matthew Shepard Story“ i „Anatomy of a Hate Crime“ i napisano je na nekoliko pesama posvećenih njemu, između ostalih i „American Triangle“ Eltona Johna, „Above the Clouds“ Cyndi Lauper, „Scarecrow“ Melisse Etheridge i mnoge druge, a njegovo ime postalo je sinonim za žrtve homofobije.

Judy i Dennis Shepard, Matthewovi roditelji, uključeni u gej i lezbijski aktivizam, osnivači su i voditelji „Fondacije Matthew Shepard“ koja podržava, stvara i finansira projekte, posebno studentskih i srednjoškolskih udruženja, koji rade na stvaranju sigurnih prostora, podrške ili edukacije za prihvatanje queer osoba.

Ovim putem, na desetogodišnjicu smrti Matthewa Sheparda, želimo iskazati solidarnost sa svim žrtvama homofobije u svetu i podržati i ohrabriti sve osobe u Srbiji, regiji i u svetu koje čitaju ovaj tekst, da svoje dostojanstvo i integritet brane istupanjem, zalaganjem i prijavljivanjem svake homofobije, bifobije, transfobije i nasilja prema queer osobama.


© GayEcho - www.gayecho.com