Prikaži slike Štampaj Nazad

Stiven Frej sa ruskim homofobom

Štampaj
18. 03. 2013. | e-novine
Tagovi: Velika Britanija Rusija film homofobija aktivizam zakon e-novine 

stiven fraj

Britanski glumac Stiven Frej se susreo sa Vitalijjem Milonovim, pokretačem zloglasne zabrane homoseksualne "propagande“ u Sankt Peterburgu. Milonov je predložio i pisao zakon, za koji kritičari kažu da se koristi za diskriminaciju homoseksualaca, prenosi Reuters

Homoseksualnost, kažnjiva zatvorom za vreme Sovjetskog saveza, je dekriminisana 1993. godine, ali veliki deo gej zajednice je ostao prikriven zbog ukorenjenih predrasuda u ruskom društvu.

Čuveni britanski, homoseksualac i komičar sa više od pet miliona pratilaca na Twitteru, posetio je Rusiju tokom snimanja dokumentarnog filma BBC-ja pod nazivom “Out There”  o iskustvima homoseksualaca širom sveta. Tom prilikom je razgovarao i sa Vitalijem Milonovim, predlagačem zakona prema kojem je moguće novčano kazniti osobe ili firme koje šire "propagandu“ i mogu "narušiti zdravlje, moral i duhovni razvoj dece“.

Tokom intervjua koji je trajao više od sat vremena, Frej je uz fotografiju sa zlogalsnim homofobom napisao na Twitteru: “Milonov i ja"

Glumac kaže kako je imao napetu debatu sa Milonovim. "On izgleda kao da ne veruje da postoje tinejdžeri koje maltretiraju zbog toga što su gej orijentacije, misli da oni to izmišljaju. Liberale posmatra kao razarače Evrope“, napisao je Frej na Twitteru.

"Uvek ću voleti Rusiju i nadam se da omladina neće dozvoliti da je uništi otrovna mešavina nacionalizma i verske zatucanosti", napisao je on kasnije.

On je opisao svog "domaćina" kao "neobrazovanog verskog bigota" i "budalu“ na kraju dodavši da je intervju sa njim bio “veoma tužan”.

Milonov, koji tvrdi da su pravoslavne vrednosti u osnovi peterburškog zakona, kaže da razume da je Evropa imala potrebu da izabre vlastite vrednosti, ali ne priznaje ista prava za njih. On je u izjavi za agenciju AFP izjavio da je glumac bio nevoljan da prihvati njegove homofobne stavove.

"Frej pravi film o homosekusalcima i po pravilima žanra treba mu suprotno mišljenje. Meni se činilo da on uopšte nije bio zainteresovan", kaže ruski homofob. "Za njega, mi koji promovišemo zakon protiv homoseksualizma smo samo ludi divljaci", tačno utvrđuje svoju dijagnozu Milonov.

Ipak, Milonov je hvalio Freja kao "talentovanog glumca, veoma značajnu osobu" i rekao da že se moliti za njega i njegovu porodicu.

Fotografiju agencije RIA Novosti na kojoj se vidi kako se Frej i Milonov rukuju prokomentarisao je poznati gej aktivista Nikolaj Aleksejev, koji je organizovao nekoliko gej parada u Moskvi koje su bile brutalno razbijene od strane policije i ruskih nacionalista.

"Zaista mi nije jasno zašto mu daje publicitet. Frej će otići a homofobija će ostati", napisao je on svom Twitter profilu.

Frej je prethodno govorio u korist gej prava u Sankt Peterburgu, gde je lokalna vlada zabranila "promociju homosekusalnosti". On je kritikovao psolanike u gradskoj skupštini rečima "da se nešto mora učiniti kako bi se psrečili ovi fanatični monstrumi" i upitao: "Da li će Čajkovski biti zabranjen". On ije propustio priliku i da prokomentariše ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Ljudi trebaju da se smeju Putinu, pre nego što bude kasno, pre nego što potpuno poludi.  Smejete mu se, izvrnute ga ruglu, nemojte ga uzeti za ozbiljno", izjavio je on novinarima u Sankt Peterburgu.  

Zakon, koji su prošle godine usvojili zastupnici drugog najvećeg grada u Rusiji, aktivisti za ljudska prava proglasili su srednjovekovnim. Boje se da nije jasno izrečeno šta je tačno nezakonita propaganda, što može biti iskorišćeno da se zabrane protesti za prava homoseksualaca.

O ovom modelu za nacrt zakona već je raspravljano u državnoj Dumi, Donjem domu Parlamenta. Duma je dala inicijalno odobrenje, a očekuje se da će nacrt biti odobren u maju.

Ljudmila Aleksejeva, aktivistkinja za ljudska prava, kaže da je zakon predstavlja dodvoravanje konzervativnim glasačima, nakon meseci protesta koji su smanjili popularnost Vladimira Putina. Evropski i američki zvaničnici već su izrazili zabrinutost zbog ovih mera.


© GayEcho - www.gayecho.com