Prikaži slike Štampaj Nazad

Evropa žali zbog otkazivanja parade

Štampaj
05. 10. 2012. | Politika
Tagovi: Srbija gej parada politički aktivizam Politika 

Parada ponosa

Premijer Srbije Ivica Dačić osudio je izložbu švedske umetnice Elizabet Olson Valin „Ese homo”, koja je organizovana u okviru Nedelje ponosa u Beogradu, ističući da je to očigledna provokacija, koja je i doprinela otkazivanju gej parade.

„Kao što neki smatraju da ne smeju da se osporavaju prava kada je reč o njihovoj seksualnoj orijentaciji, tako niko ne sme i nema prava da izvrgava ruglu verska osećanja drugih”, naglasio je Dačić. On je rekao da su SAD izrazile zabrinutost i razočaranost što nije organizovana gej parada u Beogradu, ali je dodao da je trebalo da izraze „protivljenje zašto je Isus Hrist izvrgnut ruglu”.

„Zamislite da je ovde bila karikatura Muhameda. Da je Muhamed predstavljen kao homoseksualac. Svaka sloboda ima ograničenja, a to ograničenje je sloboda drugih ljudi”, poručio je premijer Srbije. Na pitanje da li je pogledao izložbu „Ese homo” u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Dačić je odgovorio odrečno, ali je dodao da svoje mišljenje zasniva na onome što su rekli sami organizatori izložbe.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović ocenila je da su bezbedonosni razlozi nadvladali potrebu da se poštuju ljudska prava i dodala da bi ona učestvovala u šetnji na paradi ponosa da nije otkazana.

Održavanje „parade ponosa” nije uslov za evropske integracije Srbije, ali je Evropa zabrinuta zbog toga što je ona već drugu godinu zaredom otkazana iz bezbednosnih razloga, ocenio je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. Evropska komisija izrazila je žaljenje zbog zabrane „parade ponosa” u Beogradu, a evropski komesar za proširenje Štefan File zatražio je da se pretnje učesnicima prajda istraže. Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala je srpske vlasti da se suprotstave predrasudama i da omoguće održavanje parade. Ona je izrazila žaljenje zbog odluke srpskih vlasti da zabrani održavanje te ponosa, kao i svih drugih skupova zakazanih za subotu, 6. oktobra. Takođe je pozvala vlasti da omoguće da parada pripadnika LGBT populacije bude ponovo zakazana, umesto da im se uskraćuju osnovna prava.

Predstavnik Dveri Boško Obradović juče je kazao da su zbog raspirivanja verske i nacionalne mržnje Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnete krivične prijave protiv organizatora izložbe Bobana Stojanovića, Gorana Miletića, kao i protiv direktorke Centra za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević.

Organizatori će se žaliti Ustavnom sudu

Organizatori „parade ponosa” obratiće se Ustavnom sudu zbog odluke policije da zabrani šetnju zakazanu za 6. oktobar, a umesto nje biće održana „parada između četiri zida” u beogradskom Medija centru. Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakao član organizacionog odbora prajda Goran Miletić „parada nije cirkus koji će nestati iz grada”, a predstavnici LGBT populacije ostaće ovde i narednih godina. Podsećajući da je Ustavni sud 2009. godine proglasio neustavnom odluku o zabrani tadašnje „parade ponosa”, Miletić je najavio da će organizatori ove manifestacije nastaviti sa afirmacijom prava LGBT zajednice i organizovanjem parade naredne godine.


© GayEcho - www.gayecho.com