Prikaži slike Štampaj Nazad

Na gej paradi prvi put vojnici u uniformi

Štampaj
20. 07. 2012. | Blic
Tagovi: SAD gej parada vojska aktivizam Blic 

gay army

Američko ministarstvo odbrane objavilo je da će dozvoliti vojnicima da prvi put u istoriji SAD učestvuju u Paradi ponosa u vojnim uniformama.

Ministarstvo će dozvoliti vojnicima da se pojave u uniformama na gej paradi koja se u subotu održava u San Dijegu, iako je politika vojske da zabranjuje svojim pripadnicima da nose uniforme kada učestvuju na takvim događajima.

Ministarstvo odbrane je obrazložilo da je ovu odluku donelo zato što su organizatori ohrabrivali vojnike da se pojave u uniformama i zato što je ovaj događaj privukao pažnju nacije.

Pentagon se pre nekoliko nedelja pridružio ostalim delovima američke administracije koja je prvi put proglasila jun mesecom gej ponosa i zvanično je salutirao homosekualnim i lezbejskim pripadnicima vojske, navodi AP.

Ministar odbrane Leon Paneta je u video poruci obećao da će ukloniti što je moguće više barijera kako bi vojska postala primer ravnopravnih mogućnosti i rekao da homoseksualci i lezbejke mogu biti ponosni u uniformi nakon što je prošle godine ukinut zakon “Ne pitaj, ne govori” (Don’t Ask,Don’t Tell).

Na Paradi ponosa u San Dijegu prošle godine je učestvovao najveći broj aktivnih pripadnika armije pre nego što je vojska ukinula zabranu služenja vojske osobama koje su otvoreno homoseksualne i lezbejske orijentacije.

Pentagon je precizirao da se dozvola odnosi samo na ovogodišnju paradu u San Dijegu i da ne važi posle nje. Vojnici imaju pravo da učestvuju na bilo kojoj paradi u civilnoj odeći i za to im nije potrebna dozvola.

Bivši marinac Šon Sala, koji je organizovao učešće vojnika na paradi, rekao je da želi da pripadnici armije ove godine nose uniforme kako bi pokazali da više nemaju šta da kriju.


© GayEcho - www.gayecho.com