• Home
  • >
  • Vesti
  • >
  • Okršaji na zabranjenoj gej paradi u Moskvi

Okršaji na zabranjenoj gej paradi u Moskvi

Štampaj
28. 05. 2011. | Mondo
Tagovi: Rusija gej parada policija homofobija aktivizam video Mondo 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

moskva 2011 

Više od 30 osoba privedeno je danas u Moskvi kada su izbili sukobi između gej aktivista i pravoslavnih fundamentalista tokom pokušaja održavanja zabranjene gej parade.

Gej aktivisti planirali su da polože venac na grob neznanom junaku blizu Kremlja, u znak počasti sovjetskoj borbi protiv nacističkog režima čije su žrtve takođe bili i homoseksualci.

Oni su krenuli ka tom mestu noseći zastave duginih boja i transparente na kojima je izmedu ostalog pisalo "Rusija nije Iran", kada su ih napali pripadnici ekstremističke pravoslavne grupe.

Ekstremisti obučeni u crno, s krstovima i ikonama u rukama, čekali su gej aktiviste blizu mesta gde je trebalo da prođu.

Kada su izbili sukobi intervenisala je policija koja je podjednako i gej aktiviste i njihove napadače ubacila u policijska kola i odvezla.

Privedene su 34 osobe, uključujući i dve Amerikanke aktivistkinje, i jedan Francuz.

Jedan engleski aktivista rekao je agenciji Frans pres da je uspeo da pobegne posle kratkog zadržavanja.

Od kada su prvi put zatražili organizovanje parade u Moskvi 2006. godine ruski gejevi nikad nisu dobili dozvolu da je održe, i svaki njihov pokušaj okupljanja do sad rasturila je policija.

Ruski gejevi iz udruženja GejRusija objavili su juče da se neće povinovati zabrani okupljanja koje, kako su ocenili odražava "homofobičnu, nacionalističku i klerikalnu ideologiju ruskih vlasti", bliskih pravoslavnoj crkvi.

Oni su se pozvali na nedavnu presudu Evropskog suda za ljudska prava protiv Rusije prema kojoj zabrana takvih manifestacija predstavlja diskriminaciju i kršenje prava na okupljanje.

Glasaj: 12345 3,67
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet