Queer palma za Skoonheid

Štampaj
26. 05. 2011. | queer.hr
Tagovi: Francuska Južna Afrika film festival video Queer.hr 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Skoonheid

„Skoonheid“, ili internacionalnog naslova „Beauty“, južnoafričko-francuska je koprodukcija i delo je mladog 27-godišnjeg reditelja Olivera Hernasusa ujedno i dobitnika ovogodišnje Queer palme, nagrade posebnog programa u sklopu festivala u Cannesu na kojem se prikazuju filmovi queer tematike. Radi se o prvoj formalnoj saradnji na jednom filmu ove dve zemlje i tek drugom filmu reditelja. Priča je to o Francoisu, dobrostojećem starijem muškarcu koji razvija destruktivnu opsesiju prema sinu svog starog prijatelja pokušavajući na sve načine sakriti svoje latentne seksualne želje.

Specifičan naziv filma rezultat je želje reditelja i snimatelja da film izgleda što skuplje kako bi se ojačala fasada glavnog lika, opsednutog lepotom svog nećaka kojeg prati od prašnjavog Bloemfonteina do Capetowna u kojem mladić studira pravo. Kako tumače kritičari koji su ga pogledali, film je zanimljiva studija opsesije muškarca prema muškarcu, autohomofobnog muškarca i rasiste kome je samo jedna stvar na umu – no, kritikuju pomalo predvidiv scenario i nedovoljno seciranje unutrašnjih stanja glavnih protagoniste.

Glasaj: 12345 5
Komentari (2)
 • GayEcho | ponedeljak, 30. maj 2011. 18:34
  Broj preporuka: 0
  Film je skoro nemoguće trenutno nabaviti. Postoji velika mogućnost da će film biti prikazan u decembru u Beogradu na Merlinka festivalu.
 • Vlada | ponedeljak, 30. maj 2011. 16:46
  Broj preporuka: 1
  Gde je moguće pogledati navedeni film?

  AKo elite, možete na mail da mi pošaljete link. Hvala!
Oglasi licne prirode

New GayEcho

lubrikant

 

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet