Novi lek protiv HIV-a

Štampaj
24. 05. 2011. | Smedia
Tagovi: SAD nauka medicina HIV seks Smedia 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Anti-aids ribbon

Naučnici su na dobrom putu da konačno pronađu način kako da spreče širenje HIV virusa, koji je jedan od najsmrtonosnijih na svetu. Nova studija u kojoj je učestvovalo 1.800 parova u devet zemalja pokazala je da primena antiretrovirusnih lekova na HIV-pozitivne muškarce i žene smanjuje prenos virusa za 96 procenata!

Rezultati su bili toliko zapanjujući i efektni da su naučnici odlučili da prekinu dalja istraživanja četiri godine ranije i počnu da rade na distribuciji leka ljudima širom sveta kojima je potreban.

Postojale su naznake da antiretrovirusni lekovi mogu biti ključ za prevenciju side, ali je ovo istraživanje to konačno potvrdilo.

- Lek definitivno može da umanji stopu prenosa virusa, zbog čega možemo uspostaviti kontrolu nad širenjem ove bolesti. Ovo je naučni dokaz da je to istina. Ako možemo da identifikujemo osobe koje su zaražene i damo im pristup terapiji, možemo dramatično da smanjimo broj novih infekcija - tvrdi doktor Ketlin Skvirs, predsednica Asocijacije za HIV medicinu i direktor odseka za zarazne bolesti u bolnici Tomas Džeferson u Filadelfiji.

Prema pisanju LA Tajmsa, istraživanje je pokazalo da što se ranije osobi prepiše tretman, to će biti manja šansa za prenošenje virusa na zdrave osobe.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet