Gej venčanje američkih strip superheroja

Štampaj
24. 05. 2012. | e-novine
Tagovi: SAD strip gej brak e-novine 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

x-men gay

Javna debata u vezu gej brakova u Sjedinjenim Državama prelila se na svet superheroja pošto su dve najveće kompanije za izdavanje stripova preko svojih izdanja podržale predlog Baraka Obama o legalizaciji gej brakova

Kompanija Marvel Comics je objavila da će se Northstar, jedini deklarisani gej superheroj u američkom stripu oženiti svojim partnerom u narednom broju.  

Na crtežu izdanja za sledeći mesec Northstar je prikazan kako prosi vidljivo iznenađenog Kylea, dok se na drugom crtežu vidi par pred oltarom okružen drugim super prijateljima i porodicom, među kojima je nalazi i Wolverine.

Northstar, čije je “pravo” ime Žan-Pol Bebje, je kanadski mutant čije nadljudske moći mu daju mogućnost da se kreće i leti superherojskom brzinom. On je takođe profesionalni skijaš, olimpijac, pisac i poslovni čovek koji je imao prvo pojavljivanje u broju “Alpha Flight” 1984. godine. On je priznao svoju seksualnu orjentaciju osam godina kasnije 1992., i zvanično se pridružio X-Menu 2002. godine.

Kako ne bi bili nadmašeni, najveći Marvelov rival DC Comics je objavio da će jedan njihov junak, za koga se prethodno smatralo da je heterosekusalac, postati gej. DC nije saopštio koji će to lik otkriti da je homoseksualac, što znači da bi to mogao biti Batman, Superman ili čak Wonder Woman.  

Aksel Alonso, glavni urednik fabrike stripova Marvel Comics, je izjavio da je odluka da se legalizuju gej brakovi u državi Njujork naveli Northstara da zaprosi svog partnera. On nije kazao zašto je bilo potrebno gotovo godinu dana od usvajanja tog zakona da se kanadski superheroj odluči na taj korak. 

“Kada su gej brakovi postali legalni u državi Njujork, to je pokrenulo logična pitanja jer je većina superheroja iz te savezne države”, rekao je Alonso za magazin Rolling Stone.

Northstar i Kyle su u vezi od 2009. ali Marvel nije obećao da će živetni srećno do kraja života. Zapravo, Marvel postavlja pitanje u najavi venčanja: "Da li će njihov put ka braku u Njujorku biti gladak ili postoje skrivene pretnje koje čekaju iza ugla"?

“Northstar je prvi deklarisani homoseksualac u stripovima i on je u dugoj vezi sa svojim partnerom Kyleom, tako da se sada postavlja veliko pitanje, koliko će to promeniti njihovu vezu”, navodi Alonso. “Naši stripovi su uvek reagovali i odražavali dešavanja u stvarnom svetu. To smo radili decenijama i ovaj potez je samo poslednji izraz toga”.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet