Otkriveno ime Lorkinog tajnog ljubavnika

Štampaj
16. 05. 2012. | www.knjizevnost.org | Branko Rakočević
Tagovi: Španija književnost 

gej.rs

 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Lorca

Tajni ljubavnik u poslednjim godinama života slavnog španskog pesnika Federika Garsija Lorke (1898-1936) bio je španski novinar i kritičar Huan Ramires de Lukas (Juan Ramirez de Lucas,1917-2010), piše El pais. Roman pod nazivom „Tamna Ljubav" (Los amores oscuros) posvećen njihovim odnosima pojaviće se u knjižarskim izlozima u Španiji 22. maja.

Da je Garsija Lorka imao ljubavnika kome je posvećivao poslednje svoje stihove poznato je već duže vreme, ali njegovo ime je tek sad otkriveno. U knjizi koju je napisao Manuel Fransisko Rejna (Manuel Francisco Reine) ispričana je priča o odnosu pesnika sa svojim ljubavnikom, koji je u momentu kad su se upoznali imao 17-18 godina. Po mišljenju Rejne, upravo Ramiresu de Lukasu, pesnik je posvetio zbirku pesama „Soneti tamne ljubavi".

Ramires de Lukas i Garsija Lorka prvi put su se sreli u Madridu 1934. ili godinu dana kasnije. U to vreme Lorka je već bio široko poznat, a Ramires de Lukas tek što je bio stigao u špansku prestonicu iz svog rodnog Albaseta maštajući da postane glumac. Godine 1936. ljubavnici su odlučili da otputuju u Meksiko, ali je mladić za to trebalo da dobije odobrenje porodice, pošto nije bio punoletan jer nije napunio 21. godinu.

Da bi dobio dozvolu, Ramires je otputovao u svoj rodni grad Albaset, ali njegov otac, koji je bio konzrevativnih pogleda nije mu dao saglasnost da putuje u Meksiko zahtevajući od sina da se vrati u Madrid i da studira. I Lorka je otputovao iz Madrida u zavičaj u Granadu u nadi da će se tu sakriti od nacionalista. Nekoliko dana posle njegovog odlaska iz Madrida u Španiji je počeo građanski rat, tokom kojeg će biti uskoro uhapšen i streljan (u avgustu 1936. god.).

Huan Ramires Lukas je kasnije postao poznat arhitektonski kritičar i do kraja života je čuvao dnevnike i pisma koja svedoče o njegovoj intimnoj vezi sa slavnim pesnikom. Nedugo pred smrt on je tu arhivu predao svojoj sestri sa zaveštanjem da je ona publikuje.

Homoseksulnost Garsije Lorke dugo je bila prećutkivana pod uticajem kako književnog establišmenta tako i pesnikove porodice. Činjenica da je Lorka bio homoseksualac postala je široko poznata tek krajem 1980. g. zahvaljujući istraživanjima njegovog biografa Jena Gibsona (Jan Gibson). Postoji verzija da su frankisti streljali Lorku ne samo zato što je bio repubilikanac, nego i zbog njegovih seksualnih sklonosti.

Glasaj: 12345 5
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet