Deset godina bez gej seksa uslov za doniranje krvi

Štampaj
11. 04. 2011. | Blic
Tagovi: Velika Britanija HIV diskriminacija aktivizam zdravlje Blic 

 GLIC

lgbt ba

lgbt forum progres

Gayometer

Doniranje krvi

Po prvi put, homoseksualcima muškog pola u Velikoj Britaniji biće dozvoljeno da doniraju krv, a ovaj potez će povećati strahove pacijenata koji primaju transfuziju od virusa HIV, piše "Telegraf".

Zabrana doniranja krvi homoseksualaca se uklanja jer je zaključeno da bi ovo pravilo moglo da bude diskriminatorni i u suprotnosti sa zakonima o jednakosti.

Međutim, homoseksualci će moći da daju krv samo ukoliko nisu imali seks 10 godina. Oni koji su seksualno aktivni, ili su to nedavno bili , neće moći da doniraju svoju krv.

"Potpuna zabrana je nepravedna i diskriminatorska, ali mi treba da zaštitimo zdravlje građana, pa razmatramo pravilo od 10 godina uzdržavanja od seksa", rekao je izvor iz vlade.

Grupe za zaštitu prava homoseksualaca su dale glas za uklanjanje zabrane, navodeći da su mnogi gej muškarci u dugogodišnjoj monogamnoj vezi, da praktikuju sigurni seks ili da su godinama u celibatu.

Britanska ministarka zdravlja En Milton trebalo bi da objavi ukidanje zabrane u roku od nekoliko nedelja.

Donirana krv se testira na HIV i druge seksualno prenosive bolesti, ali mali broj infekcija se propusti jer može proći neko vreme pre nego što mogu da se primete.

Trenutni sistem je zasnovan na poverenju, ukazuje "Telegraf". Nema načina da se proveri da li donator govori istinu o svojoj seksualnosti i smatra se da oko sedam odsto seksualno aktivnih homoseksualaca daje krv uprkos zabrani.

Procenjuje se da u Britaniji ima 86.500 ljudi zaraženih virusom HIV, a da od toga jedna četvrtina ne zna da ima infekciju. Oko 42 odsto inficiranih u 2009. godini bili su homoseksualci, podaci su Fonda Terens Higins, dobrotvornog društva za obolele od HIV-a.

Glasaj: 12345 3
Komentari (0)
Oglasi licne prirode

New GayEcho

Creative Commons License
GayEcho Web Portal is licensed under a
Creative Commons License 3.0 Serbia.
Powered by ChardonnayNet